3. týden
Krůtí plátky na zelenině
INGREDIENCE
krůtí prsa cca 600g
1 menší cuketa
1 červená paprika
1 malá chilli paprička
1 konzerva loupaných rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
1 větší červená cibule
1 střední cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř
lžička oregana
POSTUP
Maso nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme. Rozpálíme větší pánev, přidáme olivový olej, vhodíme maso a krátce orestujeme. K masu přidáme obě cibule nakrájené na proužky, česnek nakrájený na plátky, proužky papriky, nadrobno nakrájenou chilli papričku. Přidáme rajčatový protlak, oregano, orestujeme. Zalijeme konzervou rajčat, přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 20 minut. Před koncem vhodíme cuketu nakrájenou na kolečka. Dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem.
Podáváme s vařeným bramborem.
Pečený květák s arašídovou omáčkou
INGREDIENCE
1 květák rozebraný na růžičky
3 větší mrkve
2 lžíce polenty
olivový olej
sůl, pepř
NA PEČENÉ BRAMBORY
brambory nakrájené na větší kostky
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého koriandru
sůl
slunečnicový olej
NA ARAŠÍDOVOU OMÁČKU
1 stroužek česneku
1 malá chilli paprička
150-200g arašídového másla
1 konzerva kokosového mléka
sůl
limetka
slunečnicový olej
POSTUP
Brambory očistíme a nakrájíme na větší kostky, smícháme se slunečnicovým olejem, solí, kurkumou a koriandrem. Přendáme do zapékací nádoby a dáme péct do trouby na 180°C doměkka.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, dáme do zapékací nádoby, přidáme růžičky květáku, osolíme a prosypeme polentou, zlehka pokapeme olejem a dáme péct do trouby k bramborám. Květák s mrkví pečeme přibližně 20 minut.
Na omáčku si v rendlíku rozpálíme lžíci slunečnicového oleje, přidáme nadrobno nakrájený česnek a chilli papričku, krátce orestujeme. Pak přidáme arašídové máslo a za stálého míchání pomalu zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Pomalu přilíváme asi ½ konzervy kokosového mléka. Omáčku ředíme do vyhovující hustoty. Ochutíme solí a limetkovou šťávou.
Podáváme s pečeným květákem a brambory.

