Focaccia s citronovým tvarohem a salátem
INGREDIENCE
Na focacciu:
200g polohrubé mouky
100g celozrnné pšeničné mouky hladké
200 ml vody
12g čerstvého droždí
6g soli
špetka cukru
5 ml olivového oleje
citronový tymián, rozmarýn,
hrubozrnná sůl
Pomazánka:
farmářský tvaroh
1 bio citron
smetana nebo mléko na rozředění
sůl, olivový olej
POSTUP
Na focacciu dejte do mísy oba druhy mouky, droždí, cukr, vlažnou vodu, sůl, olej. Vypracujte hladké těsto, přidejte nasekaný tymián a rozmarýn, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté těsto rozdělte na menší části, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, který potřete olivovým olejem. Z těsta na plechu vytvarujte placičky, potřete rozšlehanou směsí olivového oleje a vlažné vody (cca 15 ml oleje a 10 ml vody), nechte ještě chvíli nakynout. Předehřejte troubu, nakynuté placky posypte hrubozrnnou solí a pečte cca 30 minut při 220 °C.
Tvaroh rozmíchejte s trochou mléka nebo smetany, osolte, přidejte nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu, kapku citronové šťávy, olivový olej.
Podávejte se salátem.
Tip: na kvalitě tvarohu opravdu nešetřete, doporučuji koupit si farmářský hrudkovitý tvaroh.
Chuť citronového tymiánu ve focaccie a citron ve tvarohové pomazánce se krásně propojí.
