Kuře na citronu

Jednoduché a voňavé!

INGREDIENCE

1 kuře (nejlépe farmářské)

olivový olej

1 bio citron

sůl

svazek čerstvé hladkolisté petržele nebo 2 lžíce sušené

K PODÁVÁNÍ

brambory

olivový olej, sůl

POSTUP

Kuře osolíme a potřeme ze všech stran očištěnou a nakrájenou petrželkou. Citron důkladně omyjeme, rozkrájíme na menší kousky a klademe do pekáče ke kuřeti. Pečeme přibližně 2 hodiny (dle velikosti kuřete). Brambory očistíme, nakrájíme na osminky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem, osolíme a lehce zakápneme olivovým olejem. Zhruba 40 minut před dopečením masa, dáme brambory do trouby a necháme upéct doměkka.

Čočka s quinoou a grilovaným sýrem

Luštěniny ve spojení s obilovinami jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů.

INGREDIENCE

250 g zelené čočky

150 g quinoi

2 stroužky česneku

3 mrkve

1 cibule

2 stonky řapíkatého celeru

1 chilli paprička

1 lžička tymiánu

sůl, pepř

balzamikový ocet

olivový olej

200 g sýr vhodný na gril (halloumi, kozí sýr apod.)


NA DRESINK

 1 zakysaná smetana nebo řecký jogurt 200 g

2 lžičky strouhaného křenu

šťáva z 1/2 citronu

sůl, pepř 


K PODÁVÁNÍ

listový salát

POSTUP

Čočku a quinou uvaříme dle návodu. Zeleninu očistíme, mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky, řapíkatý celer na proužky. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a restujeme do zlatova. Poté přidáme mrkev, řapíkatý celer, drcený česnek a najemno nakrájenou chilli papričku. Chvíli restujeme. Poté k zelenině přidáme lžičku tymiánu, zakápneme balzamikovým octem, osolíme, opepříme. Nakonec vše promícháme s uvařenou čočkou a quinoou. Dochutíme olivovým olejem.

 Sýr lehce pokapeme olivovým olejem a krátce ogrilujeme.

  Na dresink smícháme zakysanou smetanu nebo jogurt se strouhaným křenem, ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

 Podáváme s křenovým dresinkem, grilovaným sýrem a salátem


Vepřové plátky se smetanou


INGREDIENCE

500g-600g vepřového plecka nebo krkovice bez kosti

6 větších brambor

3 cibule

smetana ke šlehání 500 ml

sůl

pepř


POSTUP

Nejprve si předpečeme maso. Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a vložíme do zapékací nádoby. Pečeme při 190°C cca 40 minut (dobu upravíme dle typu a síly plátků masa, maso by mělo být pouze předpečené, budeme dopékat ještě s brambory a smetanou).

 Brambory a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

 Předpečené maso vyndáme, poklademe vrstvou nakrájené cibule a vrstvou brambor. Lehce osolíme. Celé zalijeme šlehačkou. Dáme dopéct do trouby na 30 minut.


Brambory s balkánským sýrem

                                                                             Lehká a rychlá letní večeře

INGREDIENCE

1 -1,5 kg nových brambor

100 g balkánského sýra

100 g másla

sůl

pažitka, petrželka nebo nasekaná jarní cibulka


NA OKURKOVÝ SALÁT

1 salátová okurka

1 zakysaná smetana 250 g

POSTUP

Brambory důkladně omyjeme, nové brambory nemusíme loupat, můžeme je vařit se slupkou.

Brambory uvaříme v osolené vodě.

Podáváme polité rozpuštěným máslem, posypané strouhaným balkánským sýrem a pažitkou.

Na okurkový salát okurku omyjeme, nastrouháme na hrubším struhadle. Osolíme a přidáme zakysanou smetanu.

Kynuté jahodové knedlíky


INGREDIENCE

500g hrubé mouky

50g másla

12g droždí

300 -350 ml mléka

sůl, lžíce cukru krupice

1 vejce


K PODÁVÁNÍ

ovoce např. jahody, borůvky apod.

tvaroh nebo zakysaná smetana

moučkový cukr

POSTUP

Nejprve si uděláme kvásek. V hrníčku smícháme lžíci mouky, trochu cukru a droždí. Rozředíme malým množstvím teplého mléka a necháme vykynout.

 Do mísy dáme mouku, trochu soli a lžíci cukru, vejce, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Přidáme teplé mléko a vymísíme těsto. Necháme kynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.

 Poté vytvarujeme knedlíky, které necháme na pomoučeném vále ještě chvíli kynout. Knedlíky vaříme v páře 8 minut. Po uvaření je zlehka na povrchu roztrhneme vidličkou nebo propícháme špejlí, aby se knedlíky nesrazily.

 Podáváme polité rozpuštěným máslem, pocukrované s ovocem a příp. tvarohem nebo zakysanou smetanou. 

Dýňové lasagne

...strašně ráda při vaření používám hořčici v prášku. Spojení dýně a bešamelu je vždy skvělé.

INGREDIENCE

ks máslové dýně

1 balíček lasagní 250 g

800-900 ml mléka

50 g másla

80 g hladké mouky

cca 1 lžička dijonské hořčice

(nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice a 1/2 lžičky hořčice v přášku

100 g strouhaného sýru typu parmezán

sůl, pepř

špetku muškátového oříšku

lžička tymiánu

šťáva z ½ citronu

olivový olej

POSTUP

Dýni omyjeme, oloupeme, nakrájíme na tenčí plátky. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, na kterém postupně restujeme dýni téměř do měkka. Dýni osolíme, opepříme, přidáme 1 lžičku tymiánu a zakápneme šťávou z ½ citronu. Necháme stranou.

 V hrnci se silnějším dnem si připravíme bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Jíšku postupně ředíme mlékem za stálého míchání až vznikne hladká omáčka. Mléka přidáváme tolik, aby byla omáčka řidší, protože plátky lasagní ji do sebe z větší části nasáknou. Provaříme 10 minut.

 Bešamel osolíme, opepříme, přidáme ½-1 lžičku dijonské hořčice (dávám ½ lžičky dijonské a ½ lžičky hořčice v prášku) a trochu strouhaného muškátového oříšku. Omáčka by měla mít příjemně jemně štiplavou chuť po hořčici.

 Zapékací nádobu vymažeme máslem, nalijeme trochu bešamelové omáčky, dáme plátky lasagní, poklademe vrstvou orestované dýně, opět zalijeme bešamelem. Vrstvy takto střídáme. Jednotlivé vrstvy můžeme prosypávat strouhaným sýrem typu parmezán. Zapečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 45 minut.

Kapustové karbanátky s pohankou

vegetariánské a bezlepkové

INGREDIENCE

1 středně velká kapusta

120 g pohanka lámanka

50 g strouhaného sýra (např. eidam nebo uzený eidam apod.)

2 vejce

4 lžíce bezlepkových ovesných vloček

1 cibule

2 stroužky česneku

sůl, pepř

1 lžička majoránky

špetka muškátového květu

řepkový olej na smažení

bezlepková kukuřičná strouhanka na obalení

POSTUP

Kapustu očistíme, omyjeme, překrájíme a dáme vařit do měkka. Pohanku propláchneme a uvaříme dle návodu. Uvařenou kapustu slijeme, odřízneme tvrdé košťály. Krátce rozsekáme v kutrovači.

 Na pánvi krátce orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky a podrcený česnek. Orestovanou cibuli a česnek přidáme ke kapustě do mixéru, ještě několika krátkými pulzy rozsekáme.

 Směs přendáme do mísy. Přidáme uvařenou a mírně prochladlou pohanku, sůl, pepř, špetku muškátového květu, majoránku, vejce, strouhaný sýr a ovesné vločky. Dobře promícháme.

 Vytvarujeme karbanátky, které obalujeme v (bezlepkové) kukuřičné strouhance a smažíme do zlatova na řepkovém oleji. 

 Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Meringues s citronovým krémem


INGREDIENCE

3 bílky

140 g krupicového cukru

50 g moučkového cukru

½ lžíce citronové šťávy


NA CITRONOVÝ KRÉM

2 bio citrony

2 vejce

100 g cukru krupice

60 g másla


K DOKONČENÍ

smetana ke šlehání 250 ml

ovoce dle chuti

POSTUP

Nejprve si připravíme merinques. Troubu předehřejeme na 120°C. Bílky vyšleháme ve šlehači se špetkou soli do tuha. Postupně za stálého šlehání přidáváme krupicový cukr. Šleháme tak dlouho, až se cukr ve sněhové hmotě rozpustí. Do tuhého sněhu vmícháme ½ lžíce citronové šťávy a vsypeme moučkový cukr. Zlehka ještě krátce prošleháme.

 Plech vyložíme pečicím papírem. Z bílkové hmoty tvoříme hromádky v průměru cca 9-10 cm.

 Pozvolna sušíme v předehřáté troubě na 120°C zhruba 1 až 1 ½ hodiny. Meringues by měly zůstat na povrchu bílé a uvnitř měkké.

 Po upečení necháme v troubě vychladnout.

 Na citronový krém smícháme v míse vhodné do vodní lázně šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů. Přidáme cukr a máslo. Mísu položíme do vodní lázně, za stálého míchání pomalu zahříváme dokud se cukr a máslo nerozpustí. Do směsi přidáme prošlehaná vejce (směs nesmí být horká, aby se vejce nesrazila) a šleháme za stálého zahřívání ve vodní lázni do zhoustnutí, přibližně 13 - 15 minut.

 Krém dáme vychladnout.

 Meringues podáváme polité citronovým krémem, se šlehačkou a pokladené ovocem.

© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!